Un 7 d’octubre d’un any remot; 1571, un riu de vaixells, homes, soldats, armes, i veles al vent provinents la Europa cristiana i sota el nom de ‘Lliga Santa’, van entrar en combat a les costes de la ciutat grega de Lepant per lliurar batalla a les naus de l’imperi Otomà. El resultat va ser demolidor, victòria cristiana i un sobrenom; ‘el Manco de Lepanto’ malnom que va tenir l’honor de guanyar-se el futur autor de ‘el Quijote’ Don Miguel de Cervantes.

¿Que té en comú tot això i Barcelona? Doncs bé, el vaixell en cap de les forces de la Santa Aliança, el Joan de Àustria, es troba a les Reials Drassanes de Barcelona, tot hi que és una rèplica, la majestuositat de l’embarcació i el fet que fos construïda a Barcelona ens lliga molt amb tots aquells fets. Però avui, 7 d’octubre, és precís entrar a la Catedral de la ciutat i fer-li un cop d’ull a l’anomenat Crist de Lepant.
Un tall de fusta original del segle XVI que va ser la insigne cristiana de la ja anomenada nau, Joan de Àustria. Segons sembla, no és casualitat que el Crist miri cap al cantó dret, doncs bé, la llegenda diu que aquest, va girar el cap durant la batalla per esquivar una bala de canó enemiga…
Fos el què fos, no tots els tresors de la Catedral són d’or. També en tenim de fusta.
