‘La Mercè’ en lloc de Santa Eulàlia

expo 1929

Quan hom arriba a Barcelona i intenta saber quelcom sobre la patrona de la ciutat sorgeix un dubte; Perquè celebrem la festa Major per la Mercè i no per Santa Eulàlia?

Tenim com a copatrones a totes dues, però la festa major se celebra, des de no fa tants anys, per la Mercè.

Des de època romana, Sta Eulàlia, aquella noia mutilada i llençada pels carrers a vista de tothom, va ser la patrona de la nostra ciutat, però la història va canviar a partir d’un any; 1687. Una plaga mai vista de llagostes va arrasar la ciutat i els seus cultius, la collita estava pràcticament perduda i Barcelona es preparava per viure un dels pitjors hiverns que es podien esperar.

Va ser aleshores, quan la població i les autoritats es van encomanar a la Mercè, i aquesta va contestar amb fortes pluges i l’esvaïment de la plaga maleïda.

Per tant, des de aquell any la Mercè va ser adquirida per les autoritats, com a nova copatrona de la ciutat.

Però no va ser fins l’any 1902 quan es van començar a celebrar les festivitats en el seu honor, ja que el Vaticà no la consagrar com a Verge fins l’any 1868, gairebé 200 anys més tard.

Així doncs, actualment, quan els cultius no són lo primordial a la ciutat, ens acostuma a ploure durant la festa major ja que diuen, que Santa Eulàlia plora per un incident de 1687.


IMG_1931

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s