Totes les ciutats del món, conviuen amb dies fatídics als seus calendaris, Madrid i l’11M, Nova York i 11S, també Barcelona amb el mateix 11S, però qui recorda més enllà d’un retall de diari o peça d’informatiu el que van ser els dies 16, 17 i 18 de març de 1938?
Són pocs els que viuen i poden recordar com la pluja va substituir l’aigua per bombes durant molts moments de la guerra, però sobretot al final d’aquesta i encara més durant aquell mes de març del 38.
Avui fa 76 anys que s’iniciaren el que està considerat, a excepció de Guernica, el primer bombardeig en massa sobre població civil i sense posicions militars com a objectiu.
El balanç va ser tràgic; 875 morts (d’ells, 118 nens), més de 1500 ferits, 48 edificis destruïts i 78 greument danyats.

La ciutat va començar a ser bombardejada per la Aviació Legionària Italiana la nit del dia 16 amb intervals de 3 hores, els quals s’hi afegiria la Legió Cóndor alemanya on hi posaren a prova bombes de fins a 100 kg de pes (mai vist fins la data).
L’horror, sota el só constant de les sirenes, es va apoderar de la ciutat, que vivia a les fosques a causa de la destrucció de part dels generadors elèctrics de la zona oest.
El dia 17, va ser el més tràgic de tots, un camió carregat de trilita va explotar a la cruïlla de la Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer de Balmes. L’explosió va ser tal que una columna de fum de 250 metres dibuixava un nou perfil a la ciutat.

L’endemà, i un cop el General Franco es va assabentar de la repercussió internacional i la mala imatge que donàven aquells fets, va manar aturar les incursions que es van diversificar al litoral mediterrani.
Ara bé, tot hi que el llegat de la destrucció tan sols el palpem a la plaça de Sant Felip Neri, és necessari no oblidar que l’únic horror comparable a l’11 de Setembre i la Setmana Tràgica (1909) es va viure durant 3 dies de març de 1938.
No entenc perquè aquest dies no estan assenyalats al calendari municipal per fer memòria històrica i aprendre dels errors dels passat. i és que com bé deia el filòsof Baruch Spinoza:
‘Si no quieres repetir el pasado, estúdialo’.
- Revista Crónica Madrid 1938